Velkommen til Granhuset og Lærkehuset

Lærkehuset og Granhuset er institutionen Koglens sikrede afdelinger med plads til fem unge hver. De ligger uden for Sdr. Omme i Midtjylland.

At afdelingerne er sikrede betyder, at yderdøre er låste, og vinduerne kun kan åbnes lidt. Vores udendørs boldbaner, køkkenhave og gårde er omgivet af gitter, og unge kommer normalt ikke uden for institutionen, mens de bor hos os. Men ellers fungerer Lærkehuset og Granhuset som almindelige døgninstitutioner.

Hvordan ser der ellers ud?

Lærkehuset og Granhuset har hver fem ungeværelser, køkken og stor stue med TV. Derudover er der skolelokaler, så I kan få undervisning, der er træ- og metalværksteder og en masse aktiviteter: fælles sportshal, udendørs aktivitetspavillon, overdækket indergård, afdelingens eget hobby værksted, urtehave og fodboldbane.

Indendørs har vi pool, bordtennis, div. brætspil, tv stue, PlayStation, dart og motionsrum.

Hvad skal jeg lave?

Du skal først og fremmest gå i skole og deltage i værkstedsundervisningen. Det går meget af dagen med. Derudover har du nogle praktiske opgaver, fx at hjælpe med at lave frokost og gøre rente på de fælles arealer. Og så laver vi en masse i fællesskab, spiller bold, ser film og dyrker motion.


Der er altid voksne med, når du er sammen med andre unge på din afdeling, og der må ikke komme andre unge ind på dit værelse.


Og så får du ellers masser af god mad, motion og søvn.

Får jeg lommepenge?

Ja. Du får automatisk minimumstaksten. Herudover får du en bonus, hvis du står op til tiden om morgenen og ordner dine ting. Og du får løn for at passe din skole, dit værksted og dine praktiske opgaver i løbet af dagen.

 

Må jeg få besøg?

Ja, din familie må godt komme og besøge dig. Du må få besøg to timer pr. uge. I hverdagene er det efter 15.30, når arbejdsdagen er slut. Lørdag er det efter 12 og søndag efter 9. I særlige tilfælde kan du få besøg af en af dine venner, men det kræver, at både dine forældre og din sagsbehandler godkender det.

 

Må jeg ringe til min far og mor?

Ja, det må du. Vi har ringetider tre gange ugentligt på hver af de to afdelinger. Det er altid efter kl. 16.00, så I er færdige med skole og værksted. Lærkehuset har ringetider tirsdag, torsdag og lørdag. Granhuset har mandag, onsdag og fredag. Det finder du og dine forældre hurtigt ud af.


Hvad betyder det, hvis jeg har brev- eller besøgskontrol?
Nogle gange har politiet bestemt, at der skal være brev- og besøgskontrol. Hvis du har besøgskontrol, skal dine forældre bestille besøg gennem politiet. Hvis du har besøgskontrol, kan du få besøg en halv til en hel time om ugen.


Hvis du har brevkontrol, skal alle breve, som du sender og modtager, gå gennem politiet. På afdelingen fortæller de dig, hvordan det praktisk foregår.