- Havde jeg ikke været her, havde jeg nok læst jura. Altså indefra, griner Peter-Emil. Han er netop blevet udlært som smed og hentyder til, at han, hvis han ikke havde fået hjælp til at uddanne sig, nok havde siddet i fængsel i dag.

Peter-Emil var som 15-årig langt fra, hvad han er i dag. Dengang var vold, kriminalitet og narkotika en almindelig del af hverdagen – og en måde at skaffe penge på.

I dag er han 18 år, bor i egen lejlighed og tjener sine penge på HSM Industri i Grenaa, hvor han også blev udlært.

Men vejen til uddannelse og fast arbejde var ikke nem.

- Jeg har været ved at sige op nogle gange. For når man kommer fra den måde at leve på, som jeg gjorde, er det en stor omvæltning, at skulle møde klokken 7.00 hver morgen, fortæller Peter-Emil.

Carsten - det levende vækkeur

Heldigvis for Peter-Emil fik han hjælp under sin uddannelse. Mere end en gang blev han vækket af Carsten, der er pædagog på Grenen – en institution for dømte og kriminalitetstruede børn og unge.

- Grenen betød, at jeg ændrede mig, og at Carsten er blevet som en del af min familie. Jeg vil helst ikke skuffe ham. Men selv om jeg har gjort det flere gange, har han hjulpet mig videre hver gang. På den måde er jeg heldig. Både fordi jeg kom på Grenen og mødte Carsten. Men også fordi HSM gav mig en chance. Eller faktisk mange chancer.

Jeg havde ikke været her, hvor jeg er i dag, hvis jeg ikke havde mødt Carsten. Så havde jeg været kriminel.

Alle skal have en mindst én chance

Det er ikke kun Carsten og Grenen, der har betydet meget for Peter-Emil. Når han taler om HSM og værkføreren Kaj, er det tydeligt, at han er taknemmelig og har lært en lektie for livet. Nemlig, at man skal give plads til, at andre kan være, som de er. Og at det kræver hårdt arbejde at ændre sig selv.

- Jeg er glad for de chancer Carsten og Kaj har givet mig. Og det vil jeg gerne give videre til andre unge. Jeg vil vise dem, at der er en anden vej. For det er fedt at være god til noget. Det giver respekt og anderkendelse. Jeg kan hjælpe på HSM og gøre en forskel. Det er en fed følelse.

Peter-Emil er godt klar over, at de hurtige penge, han tjente som kriminel, ikke vender tilbage. Men det nye liv, har lært ham, at være glad for det han har.

- Jeg er tilfreds med det jeg har og stolt af det jeg kan. Jeg behøver ikke en BMW – jeg er fint tilfreds med min Peugeot 206, griner han.

Og Peter-Emil er ikke alene om at være stolt over det, han har opnået.

Det giver mening at hjælpe banditter videre

Kaj Sørensen er værkstedschef på HSM Industri. Det er ham, der laver aftaler med Grenen, når en ung skal i lære. Og selv om han sagtens kunne vælge unge uden kriminel baggrund, er det at kunne hjælpe unge som Peter-Emil både vigtigt og særligt. Derfor er hver tiende nye lærling også "bandit", som Kaj vælger at kalde unge med kriminel baggrund.

- Det har altid været i virksomhedens ånd at hjælpe banditter, der er kommet lidt skævt i gang med livet. Vi ved hvilken forvandling der sker, når vi regner med dem og er afhængige af, at de møder ind til tiden. Jeg var selv en rod som ung. Alligevel kom jeg i lære her i 1984. Og siden har der været både større og mindre banditter end mig gennem HSM. 80% af banditterne er bare unge, der har været uheldige med deres forældre eller deres valg i livet.

Jeg kan tage de snakke med de unge, som deres forældre måske ikke kan, fortæller han.

På mange måder passer Kajs og HSMs filosofi slet ikke ind i en virksomhedsverden, hvor vækst og bundlinje langt de fleste steder er det vigtigste. Men det er overhovedet heller ikke med vækst for øje, at HSM hjælper de unge, der har udfordringer med at passe ind i samfundet.

- Vi gør det, fordi det er fedt at få en bandit, der ikke kan passe en skid og så se ham blomstre, tage ansvar og blive en vi stoler på, en vi er afhængige af og ender med at udlære ham og tilbyde et job, siger Kaj.

Og det er ikke bare noget han siger. Selv om tonen kan være hård i arbejdshallen, er der bløde mænd inden i det beskidte arbejdstøj.

- For satan, det var dejligt, da Peter-Emil fik sit smedebevis og 200 mand klappede af ham. Der blev jeg rørt. For der var ingen af os, der ikke var stolte af det, han havde gjort. Han var faret vild i sit liv – og sammen fik vi ham tilbage. Det gør mig skide stolt, hver gang vi kan være med til at hjælpe en ung mand tilbage på rette spor.

Kaj understreger, at Peter-Emil ikke bare er et projekt, der får både ham og ledelsen til at have det godt med sig selv.

- Peter-Emil tager fat når han skal. Han leverer varen – en hammergod vare. Og det han kan, er værdsat blandt kollegerne. Han er gået fra at være en bandit, der kom for sent, til at være en kollega, der er skidegod. En vi kan regne med.

Fakta om Grenen

Den Sikrede Døgninstitution Grenen er en institution for dømte og kriminalitetstruede børn og unge, beliggende på Djursland.

Grenen består af to åbne afdelinger, Roden og Toppen i Glesborg med i alt 13 pladser, to sikrede afdelinger, Nord og Kronen, i Dalstrup med 10 pladser og den særligt sikrede afdeling Syd med plads til 5 unge. I sommeren 2018 åbnede afdelingen Kernehuset med plads til syv unge. Kernehuset er en hovedsageligt åben afdeling.

Grenens unge går i skole, undervises på værksteder og har tjanser på afdelingen.